Pääomasijoittaja Vaaka Partners A-Insinöörien enemmistöomistajaksi – unelmana haastaa koko rakennus- ja kiinteistöalan kulttuuria

Yrityskaupat / tiistaina 20.10.2020

Reippaassa kasvussa oleva A-Insinöörit saa lisävauhtia ja tukea kasvun hallintaan pääomasijoittaja Vaaka Partnersilta. Vaakan mielenkiinnon herätti A-Insinöörien voimakas tahto ravistella rakennusalan perinteisiä toimintatapoja, halu kansainvälistyä ja poikkeuksellisen ihmiskeskeinen johtamistapa. Haastaja-asenteen uskotaan vievän pitkälle: tavoitteena on tuplata liikevaihto.

Vaaka Partners ostaa rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo A-Insinöörien osake-enemmistön mahdollistaakseen kunnianhimoiset tavoitteet: A-Insinöörit aikoo haastaa koko rakennus- ja kiinteistöalan kyseenalaistamalla perinteisiä toimintatapoja.

“Olen vaikuttunut siitä, miten syvällä A-Insinöörien DNA:ssa on halu ravistella itseä ja muita tekemään asioita toisin ja paremmin. He ovat kokeilleet ennakkoluulottomasti uusia tapoja läpiviedä rakennushankkeita. Lopputulos on rakennusalalle varsin poikkeuksellinen. Hankkeiden budjetit pysyvät, aikataulut pitävät ja laatu on priimaa. Ei ihme, että asiakastyytyväisyys on huipputasoa. Suositteluindeksi NPS on 56 eli aivan erinomainen”, kuvailee Vaakan partneri Ilkka Pentikäinen.

Tavoitteena tuplata koko ja kansainvälistyä

Sitoutuminen asiakkaisiin ja koko toimialan kehittämiseen näkyy myös tuloksissa, sillä A-Insinöörit on ollut hyvässä kasvussa. Jo 800 suunnittelijaa ja konsulttia työllistävä yritys teki viime vuonna 77 miljoonan euron liikevaihdon. Vuonna 2020 A-Insinöörit on mukana noin 3 800 projektissa.

Vaaka ja A-Insinöörit uskovat, että tahto kehittää toimialaa siivittää kasvuun myös tulevaisuudessa. Kasvua haetaan sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta. Liikevaihto aiotaan vähintään tuplata vuoteen 2025 mennessä. A-Insinöörien ja Vaakan katse on myös kansainvälisillä markkinoilla, jonne lähdetään Pohjoismaiden kautta.

“Kun on näin hyvään vauhtiin päästy, tuntuisi tylsältä vetää käsijarrua, että tässä se oli. Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomalla otteella pystytään muuttamaan alaa, jos halutaan. Vaakan myötä saadaan lisää hartioita, rohkeutta ja buustia seuraavan askeleen ottamiseen”, A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen kiteyttää kasvu- ja kansainvälistymishaluja.

Rakennushankkeen onnistumisen edellytys: Ihmiset keskiöön

A-Insinöörien lähtökohta rakennushankkeissa on poikkeuksellinen ihmis- ja yhteistyökeskeisyys. Massaratkaisujen sijaan projekti mieluummin räätälöidään yhdessä kaikkien hankkeen toteutukseen osallistuvien kanssa. Yhteistoiminnalliset mallit muuttavat rakennushankkeet perinteisestä sopimusjohtamisesta ihmisbisnekseksi, jossa korostuu toimiva, aktiivinen vuorovaikutus.

“Moni osaa johtaa projekteja niin, että pilkkoo hankkeen pienemmiksi osiksi, mutta harva näkee eri tehtävien väliset riippuvuudet. Me haluamme istuttaa kaikki toimijat saman pöydän ympärille ja keskustella nuo riippuvuudet läpi. Yhteistoiminnallisissa projekteissa ei mietitä vain lopputuotetta, vaan myös sitä tapaa, jolla asioita tehdään. Kaupallinen mallikin on tehty sellaiseksi, että kaikki toimijat kantavat vastuuta kokonaisuudesta, eikä kenelläkään ole kiusausta oikoa, taustoittaa Jyrki Keinänen.

“Me uskomme, että tällä tavalla asiakas saa sitä, mitä hänen kuuluukin saada: onnistuneen rakennushankkeen. Meidän sydämemme sykkii rakennusalalle. Alalla on paljon annettavaa ja osaamista, mutta se voisi kehittyä paljon vauhdikkaamminkin”, Keinänen pohtii.

Ihmiskeskeisyys näkyy vahvasti myös A-Insinöörien omassa arjessa. Hierarkiat pidetään matalana ja jokaisen asiantuntijan vapautta ja vastuuta korostetaan.

“A-Insinöörien kulttuuri on todella tehnyt vaikutuksen. Heillä on vetovoimaa, taito antaa ihmisten kehittyä ja kyky pitää ihmisistä kiinni. Ei tekniikka ratkaise maailman ongelmia, vaan viisaat ihmiset. Meidän hommamme Vaakassa on kirittää ennen kaikkea ihmisiä, jotka puolestaan kirittävät koko toimialaa muutokseen. Taloudellinen kasvu seuraa perässä”, päättää Vaakan Pentikäinen.

Lisätietoa:

Ilkka Pentikäinen, partner, Vaaka Partners
puh. 0400 217 671, ilkka.pentikainen@vaakapartners.fi

Jyrki Keinänen, toimitusjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 662 5662, jyrki.keinanen@ains.fi


A-Insinöörit lyhyesti:

A-Insinöörit on ennakkoluuloton rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo, joka auttaa asiakkaita onnistumaan rakentamisen hankkeissa. Lopputuloksen lisäksi A-Insinööreille on tärkeää tapa, jolla siihen päästään. Asiat tehdään yhdessä ja paremmin, ja samalla haastetaan koko alaa uudistumaan. Lähes 800 hengen luova ja luotettu asiantuntijajoukko tekee töitä rakennuttamisen, rakennesuunnittelun ja infrarakentamisen hankkeissa 12 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti. Tunnettuja referenssejä ovat mm. Tampereen rantatunneli, Naantalin voimalaitos, Oulun yliopistollinen sairaala ja Kuopion yliopistollinen sairaala.
www.ains.fi

Vaaka Partners lyhyesti:

Vaaka Partners on kunnianhimoinen pääomasijoitusyhtiö, joka auttaa keskikokoisia suomalaisia yhtiöitä kehittymään liiketoiminnan mestareiksi. Vaakan omistamia yhtiöitä ovat mm. Framery, Jungle Juice Bar, Lyyti sekä Molok. Yhtiö vastaa noin 0,5 miljardin euron pääomasijoitusrahastoista. Vaakan lähestymistapa yhdistää strategisen ja toiminnallisen osaamisen luottamukseen perustuvaan yhteistyöhön ja uusiin kasvumahdollisuuksiin. Vaakan rahastojen suurimpia sijoittajia ovat Euroopan johtavat eläkerahastot.
www.vaakapartners.fi

Jaa

Kasvetaan yhdessä - ota yhteyttä

Ota yhteyttä