Kiinteistöjen energiahukkaa ja ilmastonmuutosta torjuva suomalainen tekoäly saa uuden omistajan vauhdittamaan kansainvälistymistä

Vastuullisuus / torstaina 27.05.2021

Suomalainen EnerKey on rakentanut pääomasijoittaja Vaaka Partnersin tuella dataan ja älykkääseen teknologiaan pohjautuvan palvelun, joka auttaa kiinteistön omistajia pienentämään päästöjään merkittävästi. Dataan ja älykkääseen teknologiaan pohjautuva palvelu tekee näkyväksi kiinteistön ympäristövaikutukset ja auttaa optimoimaan sähkön- ja lämmönkäyttöä. Vaaka Partners saattoi EnerKeyn kansainvälistymisen alkuun ja luopuu nyt omistuksestaan. Laajempaa kasvua EnerKey tavoittelee uuden omistajansa, tanskalaisen EG:n kanssa.

Ilmastonmuutos pakottaa jokaisen yrityksen ja kiinteistön omistajan etsimään uusia keinoja tavoittaa hiilineutraaliutta. Ympäristövastuun kantamisessa energia on yksi ydinkysymyksistä – tulevaisuuden energia tarkoittaa paitsi uusiutuvia energianlähteitä, myös palveluita, joiden avulla resursseja ja energiaa käytetään pihisti, eikä niitä pääse hukkaan. Tähän tarpeeseen EnerKey loi palvelunsa, joka on otettu erinomaisesti vastaan – lähes 60 sadasta suurimmasta suomalaisesta yrityksestä käyttää EnerKeytä kiinteistöjensä ympäristövaikutusten optimoinnissa. Parissa vuodessa yhdeksi markkinajohtajista Suomessa ja Pohjoismaissa kasvanut EnerKey jatkaa kansainvälistymistään yhdessä EG:n kanssa, joka ostaa enemmistön EnerKeystä.

Yritykset ja organisaatiot etsivät tapoja vastata tulevaan EU-lainsäädäntöön, joka velvoittaa raportoimaan mm. energian- ja vedenkulutuksen sekä polttonesteiden keskeiset tunnusluvut. Haluamme keventää asiakkaidemme taakkaa tekemällä kulutusten seuraamisesta, analysoinnista ja raportoinnista helpompaa löytäen samalla asiakkaillemme tehokkaimmat tavat vähentää liiketoimintansa hiilijalanjälkeä. EnerKeyn avulla EG voi vastata paremmin asiakkaiden tarpeisiin sekä tukea heitä ympäristövastuullisen ja hiilineutraalin liiketoiminnan tavoittelussa, kertoo EG A/S:n toimitusjohtaja Mikkel Bardram.

Tekoäly löytää resurssihukan ja energiasyöpöt sekunneissa – vähentää päästöjä ja tuo säästöjä

EnerKeyn menestyksen avain piilee datassa ja tekoälyssä, jotka tekevät ympäristövaikutukset mitattaviksi ja näkyviksi. Ines-niminen tekoäly paitsi tunnistaa ja paikallistaa ongelmat, vertaa resurssien käyttöä ja energiankulutusta muihin vastaaviin kiinteistöihin hyödyntäen yli 20 000 kiinteistön dataa. Ines myös antaa konkreettisia toimintaehdotuksia hukan minimointiin.

- Aika tyypillistä on, että Ines löytää tehostettavaa esimerkiksi ilmanvaihdon ajastuksista – eihän ilmanvaihdon kannata pyöriä täydellä teholla kiinteistön normaalin käyttöajan ulkopuolella. Toinen tyypillinen skarppauksen paikka on lämmitykseen tai jäähdytykseen liittyvät tehottomuudet ja lämpövuodot, kuvailee EnerKeyn toimitusjohtaja Ilari Anttila.

- Suurin tuhlaus tapahtuu oikeastaan siinä, jos omaa dataa ei systemaattisesti tulkita ja tehdä siihen perustuvia toimenpiteitä. Vuositason tuhlaus kumuloituu pidemmällä aikavälillä. Vastaavasti systemaattisella työllä voi saavuttaa merkittävät säästöt. Esimerkiksi Kesko on onnistunut saamaan yli 5 miljoonan euron vuosisäästöt meidän avullamme ja olemme merkittävässä asemassa auttamassa heitä pääsemään tavoitteeseensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2025 mennessä, Anttila kertoo.

Edelleen säästöä syntyy siitä, että EnerKeyn asiakkaiden ei tarvitse tehdä kalliita järjestelmäinvestointeja, vaan EnerKey toimii Software as a Service (SaaS) -palveluna.

EnerKey kasvaa ja ensimmäiset ovet kansainvälisille markkinoille on avattu

EnerKeyn kasvua siivittänyt Vaaka Partners kokee, että yksi vaihe on nyt saatu valmiiksi – SaaS-liiketoiminta on onnistuttu menestyksekkäästi skaalaamaan ja ensimmäiset ovet kansainvälisille markkinoille on jo avattu.

- Matka EnerKeyn kanssa on ollut meille monella tavalla antoisa, eikä vähiten siksi, että EnerKey kiinnittyy niin vahvasti vastuullisuuteen. Se on nimittäin yksi sijoitustoimintamme ydinasioista. Teemme ennen jokaista uutta sijoitusta vastuullisuusauditoinnin ja autamme yrityksiä tekemään vastuullisuudestaan mitattavaa. EnerKey on ollut loistava esimerkki koko Vaaka-yhteisölle asettamalla standardit korkealle, pohtii partneri Tuomas Siponen Vaaka Partnersilta.

- Vaaka on tarjonnut erinomaisen tuen sille valtavalle muutokselle, jonka EnerKeyssä olemme yhdessä koko henkilöstön kanssa viime vuosina saaneet aikaan. Vaakan sekä hallituksen tarjoama tuki ja sparraus toimitusjohtajalle ja johdolle on ollut parasta, mitä olen tähän mennessä urallani saanut kokea. EnerKeystä on tämän myötä kehittynyt ainutlaatuinen, skaalautuva SaaS-ohjelmistotalo, joka Vaakan tavoin elää todeksi arvojaan myös omassa toiminnassaan. Nyt EnerKey on valmis ottamaan uuden omistajan kanssa seuraavan askeleen alan eurooppalaiseksi johtajaksi, EnerKeyn Anttila puolestaan kiittelee.

Erityisen keskeinen oivallus Vaaka Partnersin ja EnerKeyn yhteisellä taipaleella on ollut kumppanoituminen energiayhtiöiden kanssa, jotka tarjoavat EnerKeyn palvelua omille loppuasiakkailleen. Alku näyttää lupaavalta, sillä jatkuvien palveluiden tilausmäärät ovat jopa kolminkertaistuneet jo tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana.

Kasvua tavoitellaan paikallisten energiayhtiöiden kanssa yhteen lyöttäytymällä – energiayhtiöillä on valtavasti dataa, jonka EnerKey voi tehdä läpinäkyväksi ja helppokäyttöiseksi myös loppuasiakkaalle. Lopputuloksena voittavat kaikki: energiayhtiö voi palvella paremmin asiakastaan, asiakas voi vähentää päästöjä ja saada säästöjä – ja Jyväskylästä alkujaan ponnistanut EnerKey voi kasvaa kansainväliseksi menestystarinaksi. Tulevaisuus näyttää lupaavalta.

- Meille on tullut useampia kyselyjä eri puolilla Eurooppaa toimivilta energiayhtiöiltä, mikä on hieno signaali siitä, että kysyntää todella on! Käymme keskusteluja yli 50 energiayhtiön kanssa, palveluamme pilotoi pitkälti toistakymmentä yhtiötä ja sopimuksia on ehditty tehdä jo kuuden energiayhtiön kanssa. Kaiken kaikkiaan voisi siis sanoa, että imua kansainvälisille kentille on. Ja sehän meille sopii – me nimittäin haluamme tulla alan ykköseksi koko Euroopassa, Ilari Anttila päättää.

EG ja Vaaka Partners ovat allekirjoittaneet yrityskaupan koskien EnerKeyn osakekannan siirtymistä EG:lle, omistajanvaihdoksen tapahtuen 2. kesäkuuta 2021.

Faktalaatikko EnerKey SaaS -palvelusta:

  • EnerKeyn tekoäly Ines etsii jatkuvasti säästöpotentiaaleja yli 100 000 energiamittauksen joukosta
  • Kokonaisuudessaan EnerKey SaaS hallitsee 140 000 mittapisteen tuottamaa kulutustietoa
  • Palvelu kattaa 20 000 kiinteistöä
  • Tällä hetkellä yli 1 500 asiakasta
  • Pitkäjänteinen energiatehokkuustyö ja tiedolla johtaminen mahdollistaa jopa 30 % säästöt kiinteistöjen energiankulutuksessa.
  • EnerKeyn liikevaihto vuonna 2020 oli 6,2 M€
  • EnerKey työllistää 65 energia- ja teknologia-alan osaajaa

Lisätietoa:
Ilari Anttila, toimitusjohtaja, EnerKey, ilari.anttila@enerkey.com, puh. 040 526 3133
Tuomas Siponen, partner, Vaaka Partners, tuomas.siponen@vaakapartners.fi, puh. 050 571 3767
Johnny Iversen, Executive Vice President, EG Public, joika@eg.dk, phone +45 2088 7366

EnerKey lyhyesti:
EnerKey Sustainability & Energy Management System (SEMS) on yksi Pohjoismaiden johtavista energiatiedon ja -prosessien hallinnan SaaS-palveluista. Pilvipohjaisen, ISO 50001 ja ISO 14001 -sertifioidun EnerKey SaaS -palvelun vastuullisuusominaisuuksiin kuuluu päästöraportointi, jäteraportointi, liikennepolttoaineiden seuranta sekä sisäilman laatu. EnerKeyn älykkyysominaisuus Ines löytää automaattisesti säästöpotentiaalit kiinteistöjen kulutusdatasta. EnerKeytä käyttää yli 1500 asiakasta ja sillä hallitaan yli 140 000 mittapisteen tuottamat kulutustiedot 20 000 kiinteistössä. Powered by EnerKey -alustaratkaisulla energiayhtiöt ja SaaS-palvelutarjoajat voivat tarjota asiakkailleen markkinoiden johtavat vastuullisuuden ja energianhallinnan työkalut omalla brändillä ja ulkoasulla varustettuna.
www.enerkey.com

Vaaka Partners lyhyesti:
Vaaka Partners on kunnianhimoinen pääomasijoitusyhtiö, joka auttaa keskikokoisia suomalaisia yhtiöitä kehittymään liiketoiminnan mestareiksi. Vaakan omistamia yhtiöitä ovat mm. A-Insinöörit, Framery, Jungle Juice Bar, Lyyti sekä Molok Oy. Yhtiö vastaa noin 0,4 miljardin euron pääomasijoitusrahastoista. Vaakan lähestymistapa yhdistää strategisen ja toiminnallisen osaamisen luottamukseen perustuvaan yhteistyöhön ja uusiin kasvumahdollisuuksiin. Vaakan rahastojen suurimpia sijoittajia ovat Euroopan johtavat eläkerahastot.
www.vaakapartners.fi

EG lyhyesti:
EG:n toimittamat vertikaaliset ohjelmistoratkaisut auttavat asiakkaita kasvattamaan liiketoimintaansa. EG työllistää yli 1500 henkilöä, joista suurin osa työskentelee Pohjoismaissa sekä yhteisessä kehitysyksikössä Puolassa. EG kehittää, toimittaa ja palvelee ohjelmistoillaan yli 21 000 asiakasta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
global.eg.dk/about-eg/

Jaa

Kasvetaan yhdessä - ota yhteyttä

Ota yhteyttä