Vaaka Partnersin uusi rahasto keräsi nopeasti 250 miljoonaa euroa, mukana uusia kansainvälisiä sijoittajia

/ tiistaina 14.12.2021

Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners on kerännyt uuden, 250 miljoonan euron Vaaka Partners Buyout Fund IV Ky -rahaston. Rahasto herätti merkittävää kiinnostusta sekä nykyisten että uusien sijoittajien keskuudessa, ja se ylimerkittiin nopeassa, vain 11 viikkoa kestäneessä prosessissa.

Vaaka Partnersin neljäs rahasto on jatkumoa Vaakan kolmelle aiemmalle rahastolle, joiden kautta Vaaka on tukenut keskisuuria suomalaisia yrityksiä kunnianhimoisten kasvutavoitteiden saavuttamisessa. Vaaka sijoittaa yhtiöihin, joilla on vahva ja arvostettu asema omalla toimialallaan, merkittävä kasvupotentiaali, mutta samalla hallittu riskitaso. Samanlaisten yhtiöiden kanssa kumppanoidutaan myös tulevaisuudessa.

”Saimme tuoreeseen rahastoomme myös uutta kansainvälistä pääomaa kasvattamaan suomalaisia yrityksiä. Suomelle onkin tärkeää vaalia ennakoitavaa ja matalariskistä toimintaympäristöä myös tulevaisuudessa kansainvälisen kasvupääoman houkuttelemiseksi”, sanoo Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola.

“Meillä oli ilo valita tuoreeseen rahastoon esimerkiksi yhdysvaltalainen yleishyödyllinen Alfred I. DuPont Charitable Trust, jonka missio sijoittajana on hyvin erityislaatuinen”, Peltola jatkaa.

Alfred I. DuPont Charitable Trust on edunsaajansa Nemours-säätiön kautta yksi Yhdysvaltojen merkittävimmistä lastensairaaloiden rahoittajista. Säätiön rahoittamissa sairaaloissa hoidetaan joka vuosi puolta miljoonaa hoitoa tarvitsevaa lasta riippumatta potilaiden maksukyvystä.

”Globaaleilla markkinoilla toimivana pitkäaikaisena sijoittajana arvostamme pysyviä suhteita. Etsimme kovatasoisia ja korkean integriteetin tiimejä, jotka sijoittavat pk-yrityksiin ja kasvattavat niitä maailmanlaajuisesti. Tutustuimme Vaakaan ensimmäisen kerran vuonna 2016, ja ihailemme suuresti tiimin arviointikykyä sijoituspäätöksissä sekä tapaa tehdä yhteistyötä yhtiöiden johdon kanssa hienojen yritysten kasvattamiseksi Suomessa ja sen ulkopuolella. Sen lisäksi, että olemme löytäneet Vaakasta erinomaisen kumppanin, arvostamme Suomen suotuisaa liiketoimintaympäristöä ja maasta löytyvää korkeatasoista osaamista. Olemme todella innoissamme yhteistyöstä Vaakan kanssa matkalla rakentamassa Suomen tulevaisuuden liiketoiminnan mestareita”, sanoo Alfred I. DuPont Charitable Trustin johtaja Sean Kelly.

Aktiivinen ja rakentava yhteistyö luovat kasvua

Vaaka Partners on yhdessä yhtiöidensä johdon ja yrittäjien kanssa keskimäärin yli kolminkertaistanut yhtiöidensä liikevaihdon omistusaikanaan. Kasvusta puolet on tullut orgaanisesti, minkä lisäksi yhtiöt ovat kasvaneet toteuttamalla ja integroimalla yli 100 strategiaa tukevaa yrityskauppaa. Kasvun takana on aktiivisen ja rakentavan yhteistyön malli.

Vaakan portfolioyhtiö Starian tuore toimitusjohtaja Artti Aurasmaa on ennättänyt työskennellä Vaakan kanssa muutaman kuukauden.

“Yhteistyö on lähtenyt liikkeelle erittäin hyvin ja vauhdikkaasti: tunnelma on tavoitteellinen, mutta samalla myös oikealla tavalla inhimillinen, sillä digitalisoituvassa maailmassammekin luovan kasvun lähteenä on aina ihminen. Vaakan lähestyminen on avannut ajatteluuni kasvusta uusia kulmia, joista tärkeimpänä kyky yhdistää keskinäinen kunnioitus ja erittäin kova tavoitteellisuus erityisen hyvin”, sanoo Aurasmaa.

Toisen Vaakan portfolioyhtiön Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström kuvaa Vaakan merkitystä seuraavasti: “Henkilökohtaisesti tärkeintä on ollut taloudellisen riskin jakaminen ja yrityksen kannalta taas eteenpäin meneminen. Lähes kaikkea ollaan kehitetty eteenpäin, ja yritys on kasvanut merkittäväksi toimijaksi alalla.”

Yksi Vaakan tärkeimmistä arvoista onkin yhdessä tekeminen.

“Emme ole passiivinen sijoittaja, vaan tuomme yhtiöillemme uutta osaamista ja aiempaa kokemusta esimerkiksi kansainvälistymisestä tai yrityskaupoin tapahtuvasta kasvusta”, sanoo Peltola.

Vaakan rooli on ollut merkittävä myös tamperelaisen menestystarina Frameryn kansainvälistymisessä.

“Vaaka on tarjonnut sekä minulle että yritykselle erittäin nopean kehittymisen puitteet. Kun hallitukseen ja johtoryhmään saadaan maakunnan parhaiden sijasta maailman parhaat ammattilaiset niin asioita alkaa tapahtumaan. Olisimme varmasti pärjänneet ilman Vaakan mukaantuloa, mutta Vaakan kanssa olemme tehneet saman kehityksen kolmessa vuodessa kuin olisimme yksin tehneet kymmenessä”, Frameryn toimitusjohtaja Samu Hällfors kuvaa.

”Merkittävä kannattavan kasvun luominen on myös johtanut korkeisiin tuottoihin hallitulla riskitasolla, mistä yhtiöiden avainhenkilöt ovat päässeet nauttimaan yhdessä rahaston sijoittajien kanssa”, Peltola jatkaa.

--

Vaaka Partners on kunnianhimoinen pääomasijoitusyhtiö, joka auttaa keskikokoisia suomalaisia yhtiöitä kehittymään liiketoiminnan mestareiksi. Vaakan omistamia yhtiöitä ovat mm. AINS Group, Staria, Framery sekä Jungle Juice Bar. Yhtiö vastaa neljännen rahastonsa myötä yhteensä yli 0,6 miljardin euron pääomasijoitusrahastoista. Vaakan lähestymistapa yhdistää uusien kasvumahdollisuuksien saavuttamiseksi strategisen ja toiminnallisen osaamisen luottamukseen perustuvaan yhteistyöhön. Vaakan rahastojen suurimpia sijoittajia ovat johtavat eläkerahastot.

www.vaakapartners.fi

Lisätiedot:
Juha Peltola
toimitusjohtaja
Vaaka Partners
puh: +358 50 514 8401

Jaa

Kasvetaan yhdessä - ota yhteyttä

Ota yhteyttä